Mediatorul ocupă un rol important în soluționarea imparțială a litigiilor civile. Dar cine este el și ce poate face acesta în caz de dispută reprezintă informații esențiale când avem nevoie de ajutor specializat fără a ajunge la proces.

Un mediator este un specialist de profesie juridică, cu experiență în rezolvarea conflictelor sociale, prin apărarea drepturilor și a libertăților persoanei. Prin apelarea unui mediator, întotdeauna vei găsi cea mai bună soluție juridică prin care ambele părți ies câștigătoare. De asemenea, pentru că medierea nu este o procedură în instanță, un mediator profesionist va reuși să găsească o înțelegere mai rapid, mai accesibil și mai avantajos.

Avantajele solicitării unui mediator pe timp de pandemie

În perioada stării de urgență, avocații au fost lucrători cheie în depășirea obstacolelor de ordin social, sanitar şi legislativ, survenite prin modificări simultane promulgate de statul român. Activitatea în instanță a fost suspendată, iar efectele crizei sanitare s-au resimțit prin creșterea procesului legislativ.

Mediatorul a căpătat noi valențe prin rolul de intermediar între schimbările impuse de lege și explicarea noilor cadre juridice companiilor cu orice tip de activitate economică, inclusiv Unibet transmisiunea, dar și persoanelor fizice cu probleme juridice. Activitatea mediatorului a fost mai intensă decât oricând în sfera desfăşurării și încheierii clauzelor contractuale în beneficiul tuturor. Mediatorul este persoana cheie care s-a adaptat rapid la noile condiții de lucru, pentru a putea răspunde clar şi prompt neînțelegerilor juridice.

Pe durata stării de urgență, activitatea mediatorului s-a extins chiar și în zona relațiilor tensionate de familie, când expunerea persoanelor la mai mulți factori de presiune psihologică a afectat legăturile cu cei dragi. Cu toate acestea, în astfel de situații trebuie menționat că rolul mediatorului este acela de a aplana conflictele familiale, nu de a finaliza divorțuri.

Așadar, pandemia a impus evoluția unui nou tip de mediator, cu noi abilități ce oferă avantaje persoanelor aflate în impas. Nu a fost o necesitate, dar este o certitudine, iar cunoștințele mediatorului se află în slujba cetățenilor.